A recept

 2010.08.21. 13:27

A hozzávalók, és a recept a következő:

Beauf Bourguignon – a’la Julia Child


Hozzávalók:

-          15 dkg bacon

-          20-25 centis tűzálló edény, 6 centi mély

-          1 ek oliva vagy sütőolaj

-          1,5 kg marha, kb. 4 centis kockákra vágva

-          1 szeletelt répa

-          1 szeletelt hagyma

-          1 tk só

-          ¼ tk bors

-          2 ek liszt

-          3 pohár vörösbor, vagy Chianti

-          2-3 pohár húsleves

-          1 ek paradicsompüré

-          2 gerezd áttört fokhagyma

-          0,5 tk kakukkfű

-          1 babérlevél összemorzsolva

-          18-24 kis fehérhagyma (barnítva, előkészítve a mellékelt leírás szerint)

-          0,5 kg negyedelt friss gomba (vajon pirítva a mellékelt leírás szerint)

 

1.       Vágd le a bőrkét, és vágd csíkokra a bacont (fél centi vastag, 4 centi hosszú csíkok). Lassú tűzön főzd 10 percig kb. 1,3 L vízben. Csorgasd le és szárítsd meg.

2.       Melegítsd elő a sütőt 230 fokra.

3.       Közepes hőfokon sauté (pirítsd?) meg a bacont 2-3 percig, míg világosbarna nem lesz. Szedd ki egy lyukas kanállal egy tálba. Készítsd elő a serpenyőt, forrósítsd fel a zsíradékot újra, míg már majdnem füstölni kezd, és csak ekkor kezd feldolgozni a marhát.

4.       Töröld meg a marhahúst papírtörlővel; ha nedves, nem pirul meg eléggé. Pirítsd meg a forró olaj és baconzsír keverékében, csak néhány darabot egyszerre, míg szép barna nem lesz minden oldala. Add a baconhöz.

5.       Ugyanebben a zsíradékban pirítsd barnára a felszeletelt zöldségeket. Öntsd ki a zsiradékot ezután.

6.       Tedd vissza a marhát és a bacont a serpenyőbe, és szórd rá a borsot és sót. Ezután szórd rá a lisztet rázd össze az egészet, hogy a húskockákat beborítsa mindenhol a liszt. Tedd a serpenyőt fedetlenül az előmelegített sütő közepére 4 percre. Ezután keverd jól át az edény tartalmát, és tedd vissza a sütőbe újabb 4 percre (Ez megbarnítja a lisztet, és a húst egy könnyű ropogós bevonattal vonja be). Vedd ki az edényt a sütőből, és vedd le annak  hőfokát 160 fokra.

7.       Öntsd bele a bort, és elég húslevest hogy a húst ellepje. Add hozzá a paradicsompürét, fokhagymát, zöldfűszereket és a bacondarabokat. Lassan forrald fel, majd fedd le, és tedd a sütő alsó harmadába. Állítsd be úgy a hőfokot, hogy a folyadék nagyon lassan forrjon, és hagyd ott 2,5-3 órát. A hús akkor van kész, ha a villát könnyedén bele tudod szúrni.

8.       Míg a marha fő, készítsd elő a hagymát és a gombákat – a mellékelt leírás szerint. Ha kész vannak, tedd őket félre.

9.       Mikor a hús porhanyós, öntsd az edény tartalmát egy szitán keresztül egy lábasba. Mosd ki az edényt (amiben a hús volt), majd a húst és bacont tedd vissza bele. Egyenletesen fedd be a főtt hagymával és gombával a tetejét.

10.   Szedd le a zsírt a szószról. Forrald a szószt 1-2 percig, közben folyamatosan szedd le a felemelkedő zsírt a tetejéről. Ezután kb. 2,5 pohárnyi szószt kellett kapnod, mely eléggé sűrű ahhoz, hogy a belemártott kanalat beborítsa. Ha túl híg, főzd tovább. Ha túl sűrű lett, keverj bele néhány evőkanálnyi húslevest. Kóstold meg, ha szükséges, fűszerezd még.
Öntsd rá a szószt a húsra és zöldségekre.

11.   Ha azonnal tálalnád:
Fedd le az edényt, és forrald 2-3 percig, menet közben többször locsold meg a szósszal a húst és a zöldségeket.
Tálald az edényben, vagy egy tálon elrendezve a húst, körülötte a köretet, és petrezselyemmel dekoráld.

12.   Ha később tálalnád:
Ha kihűlt, fedd le, és tedd hűtőbe. Kb. 15-20 perccel a felszolgálás előtt forrald fel, fedd le, és forrald nagyon lassan 10 percig, időnként locsold meg a húst és zöldségeket a szósszal.

 


 

Gomba elkészítése

 

Használd az így elkészített gombát önálló köretként, vagy más ételek részeként (pl. coq au vin, boeuf bourguignon, poulet en cocotte).
A megfelelően pirított gomba enyhén barna, és nem izzadja a nedveket főzés közben; ehhez a gombáknak száraznak kell lenni, a vajnak nagyon forrónak, és a gombák nem lehetnek zsúfoltan a serpenyőben. Ha egyszerre túl sokat pirítanál, akkor pirítás helyett párolni fogod őket – a nedvek kiszöknek, és a gombák nem barnulnak. Ha tehát nagy mennyiséget szeretnél készíteni, több részletben pirítsd őket.

 

Hozzávalók

-          25 centis zománcozott serpenyő/tepisi

-          2 ek vaj

-          1 ek olaj

-          25 dkg friss gomba, megmosva, jól megszárítva, egészben vagy szeletelve, vagy negyedelve ha túl nagy

-          opcionálisan: 1-2 ek szeletelt zöldhagyma

-          só, bors

 

1.       A serpenyőben forrósítsd fel a vajat és olajat. Amint a vaj habzása alábbhagy – ez jelzi hogy a vaj eléggé forró – add hozzá a gombákat. Rázogasd a serpenyőt 4-5 percig. Pirítás közben a gombák először felszívják a zsiradékot, majd kb. 2-3 perc környékén az újra megjelenik a felszínen, és a gombák ezután fognak barnulni. Amint enyhén barnák lettek, vedd le a tűzről.

2.       Opcionálisan tedd rá a hagymát, és közepes lángon további két percig együtt pirítsd őket.

A pirított gombát elkészítheted előre is, ekkor tedd félre, majd melegítsd újra fel, mikor szükség van rá. Tálalás előtt fűszerezd.

 


 

Barnára dinsztelt hagyma

 

A barnára dinsztelt hagymát akkor használjuk, ha barna hatást szeretnénk az ételben elérni – mint pl. a barna becsináltak, coq au vin vagy boeuf bourguignon – vagy más zöldségekkel együtt használjuk.

 

Hozzávalók

 

-          18-24 meghámozott fehér hagyma, kb. 2-2,5 centi átmérőjűek

-          1,5 ek vaj

-          1,5 ek olaj

-          20-25 centis zománcozott serpenyő

-          0,5 csésze húsleves, száraz fehérbor, vörösbor, vagy víz

-          só és bors ízesítéshez

-          közepes fűszerkeverék
- 4 petrezselyem
- 0,5 babérlevél
- ¼ tk kakukkfű összetekerve (gézbe csomagolva???)

 

1.       Mikor a vaj és olaj buborékozni kezd a serpenyőben, add hozzá a hagymát, és pirítsd közepes lángon kb. 10 percig, folyamatosan kevergetve, míg a hagyma mindenhol teljesen egyenletesen barna nem lesz. Vigyázz, hogy ne törd el a bőrét. Nem várhatod hogy teljesen egyenletesen barna legyen.

2.       vagy Dinszteld:
Öntsd bele a folyadékot, fűszerezd ízlés szerint, add hozzá a fűszerkeveréket. Fedd le, és forrald lassan 40-50 percen keresztül, míg a hagymák omlóssá nem válnak, de megtartják alakukat, és a folyadék elpárolgott. Vedd ki a fűszerkeveréket.
Tálald, vagy kövesd a recept végén található utasításokat.


3.       vagy Süsd:
Tedd a hagymákat és a pirító zsiradékot egy lapos sütőedénybe. Tedd fedetlenül a 180 fokra előmelegített sütő felső harmadába 40-50 percre, idő közben egyszer-kétszer átkavarva. A végére nagyon omlósnak és szép barnának kell lennie, megtartva az alakját. Vedd ki a fűszerkeveréket belőle. Tálald.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroblogger.blog.hu/api/trackback/id/tr852237052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása