A csicsóka.

 2010.11.04. 20:27

 Sajnos ez a növény, méltánytalanul kiszorult az emberek asztaláról, sokan nem is tudják, hogy mi is tulajdonképpen.

 

A csicsóka, amely a napraforgó unokatestvére, Amerikából került a 17. század végén Európába, ahol elterjedt növénnyé lett. Franciaországban például 200 000 hektáron termelik. Sokoldalú növény. A gumóját a burgonyához hasonlóan étkezésre használják. Az ovális gumók 79 % vizet, 15 % cukrot, 6 % proteint és nyers rostot tartalmaznak. A gumókban levő cukor vízben oldható, hosszú szénláncú inulin, tartalék szénhidrát, amelynek az a táplálkozási értéke, hogy a vékonybélben még nem szívódik fel. Ez a folyamat csak a vastagbélben zajlik le, ezért a cukorbetegségben szenvedők is fogyaszthatják. Hatására csökken a vérzsír szintje és a bélflóra a hasznosabb populáció felé tolódik el. Sok káliumot és vasat is tartalmaz. Szép növény, sárga virágai a kert vagy a vázák díszét képezik. A legjobb a frissen felszedett gumókat feldolgozni. Leves, főzelék, köret, saláta, savanyúság készíthető a gumókból, amelyek a talajban -30 fokot is elviselnek.


A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroblogger.blog.hu/api/trackback/id/tr982424326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása