Ma zsidó ételeket fogok főzni

 2010.11.13. 14:13

 

 

Ájer Lájber Ciberesz (hagymás tojás rukkola ágyon)

 Hozzávalók:

10 db tojás

2 db pecsenye kacsamáj

1 fej vöröshagyma

1 csomag rukkola

kb. 20g (fél kis csomag) fenyőmag

libazsír a sütéshez

só, bors, szerecsendió

 

Elkészítés:

A tojásokat vízben keménnyé főzzük, lereszeljük. A hagymát kis kockákra vágva libazsíron puhára pároljuk. A kacsamájat külön serpenyőben olívaolajon megsütjük, rövid ideig, de alaposan, majd kis darabokra vágjuk. A hagymát, tojást, májat összekeverjük, sózzuk, borsozzuk, reszelünk bele szerecsendiót, és ha kell még lágyítjuk libazsírral. Kis gombócokat formázunk belőle. A fenyőmagot olívaolajon megpirítjuk, a rukkolához keverjük, és sózzuk. A rukkolasalátán tálaljuk a gombócokat.

 

Gerslis rizottó

Hozzávalók:

1 csomag gersli (árpagyöngye)

2 szál sárgarépa

1 szál fehérrépa

1 db zellergumó

30 dkg gomba

1 fej vöröshagyma

pár gerezd fokhagyma

füstölt libamell

libazsír a sütéshez

só, bors

 

Elkészítés:

Az alapanyagokat kis kockára vágjuk. A hagymát a füstölt libamellel libazsíron megfuttatjuk, majd a gerslit is hozzáadva. Hozzáadjuk a zöldségeket, felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk, és puhára főzzük.

 

Hagymás libamell

Hozzávalók:

2 db lebőrözött libamell

1 nagy fej vöröshagyma

só, bors

pici kakukkfű

 

Elkészítés:

A libamellet kockákra vágjuk. A hagymát vékony csíkokra, a füstölt húst ugyancsak kockákra. A hagymát megdinszteljük a füstölt hússal, hozzáadjuk a libát, felöntjük vízzel, fűszerezzük, és puhára pároljuk.

 

Tormás céklasaláta

Hozzávalók:

2 db cékla

1 db alma

torma

narancs leve

 

Elkészítés:

Reszeljük le a céklákat, almát és tormát, öntsük rá a kifacsart narancs levét és jól keverjük össze. Hagyjuk állni egy kicsit, hogy az ízek összeérjenek.

 

Hámán táska (diós, mákos, szilvalekváros töltelékkel, hagyományos ünnepi-purimi sütemény)

 

Hozzávalók a tésztához és a szilvalekváros töltelékhez:

35 dkg liszt

15 dkg kosher margarin

1 dkg élesztő

10 dkg cukor

reszelt citromhéj

2 db tojás

1 db narancs leve

szilvalekvár

porcukor (végén)

 

Hozzávalók a diós töltelékhez:

1 csésze dió

2 kanál fehérbor félédes

narancshéj

citromhéj

fahéj

cukor

baracklekvár

 

Hozzávalók a mákos töltelékhez:

ugyanaz mint diósnál, csak a diót mákra cseréljük

 

Elkészítés:

 

A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal és élesztővel. Hozzáadjuk a cukrot, sót, tojásokat, a reszelt citromhéjat, és a narancs levét. Tésztává gyúrjuk, és kinyújtjuk. Pogácsa szaggatóval kivágunk köröket, töltjük valamelyik töltelékkel, és behajtogatjuk. Kisütjük, és porcukorral szórjuk meg.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroblogger.blog.hu/api/trackback/id/tr602446267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása