Hozzávalók:
16 dkg makaróni
1 gerezd fokhagyma, kettévágva
2 evőkanál olvasztott vaj
1 1 / 4 csésze tejszín
2 csésze reszelt Gruyere, Cantal reszelt sajt
1 / 2 teáskanál só
1 / 4 teáskanál őrölt fekete bors
1 / 3 csésze száraz zsemlemorzsa
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Főzzük meg a makarónit szokás szerint, sós vízben.
Míg a makaróni a forrásban lévő vízben van, dörzsöljük be a vágott fokhagymával az egész belső felületét egy 3-literes sütőedénynek. Utána, ecsettel az olvasztott vajjal, kenjük jól ki a tepsi belsejét.
Öntsük a lecsepegtetett makarónit az előkészített tepsibe. Keverjük össze a tejszínt, az 1 1 / 2 csésze felaprított sajtot, sót, borsot és a hozzávalókat. Szórjuk a zsemlemorzsát és a megmaradt sajtot a tetejére, és tehetünk még rá ízlés szerint egy kis kockázott bacont is.
Süssük meg letakarás nélkül, 20-25 percet, ezután kapcsoljuk a sütőt grillre, és kb 3 perc alatt pirítsuk meg a tetejét.
Tálaljuk, azonnal, melegen!
Jó étvágyat!