Ájer Lájber Ciberesz (hagymás tojás rukkola ágyon)
10 db tojás
1 fej vöröshagyma
1 csomag rukkola
kb. 20g (fél kis csomag) fenyőmag
libazsír a sütéshez
só, bors, szerecsendió
Elkészítés:
A tojásokat vízben keménnyé főzzük, lereszeljük. A hagymát kis kockákra vágva libazsíron puhára pároljuk. A kacsamájat külön serpenyőben olívaolajon megsütjük, rövid ideig, de alaposan, majd kis darabokra vágjuk. A hagymát, tojást, májat összekeverjük, sózzuk, borsozzuk, reszelünk bele szerecsendiót, és ha kell még lágyítjuk libazsírral. Kis gombócokat formázunk belőle. A fenyőmagot olívaolajon megpirítjuk, a rukkolához keverjük, és sózzuk. A rukkolasalátán tálaljuk a gombócokat.
Gerslis rizottó
Hozzávalók:
1 csomag gersli (árpagyöngye)
2 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
1 db zellergumó
30 dkg gomba
1 fej vöröshagyma
pár gerezd fokhagyma
füstölt libamell
libazsír a sütéshez
só, bors
Elkészítés:
Az alapanyagokat kis kockára vágjuk. A hagymát a füstölt libamellel libazsíron megfuttatjuk, majd a gerslit is hozzáadva. Hozzáadjuk a zöldségeket, felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk, és puhára főzzük.
Hagymás libamell
Hozzávalók:
2 db lebőrözött libamell
1 nagy fej vöröshagyma
só, bors
pici kakukkfű
Elkészítés:
A libamellet kockákra vágjuk. A hagymát vékony csíkokra, a füstölt húst ugyancsak kockákra. A hagymát megdinszteljük a füstölt hússal, hozzáadjuk a libát, felöntjük vízzel, fűszerezzük, és puhára pároljuk.
Tormás céklasaláta
Hozzávalók:
2 db cékla
1 db alma
torma
narancs leve
Elkészítés:
Reszeljük le a céklákat, almát és tormát, öntsük rá a kifacsart narancs levét és jól keverjük össze. Hagyjuk állni egy kicsit, hogy az ízek összeérjenek.
Hámán táska (diós, mákos, szilvalekváros töltelékkel, hagyományos ünnepi-purimi sütemény)
Hozzávalók a tésztához és a szilvalekváros töltelékhez:
35 dkg liszt
15 dkg kosher margarin
1 dkg élesztő
10 dkg cukor
só
reszelt citromhéj
2 db tojás
1 db narancs leve
szilvalekvár
porcukor (végén)
Hozzávalók a diós töltelékhez:
1 csésze dió
2 kanál fehérbor félédes
narancshéj
citromhéj
fahéj
cukor
baracklekvár
Hozzávalók a mákos töltelékhez:
ugyanaz mint diósnál, csak a diót mákra cseréljük
Elkészítés:
A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal és élesztővel. Hozzáadjuk a cukrot, sót, tojásokat, a reszelt citromhéjat, és a narancs levét. Tésztává gyúrjuk, és kinyújtjuk. Pogácsa szaggatóval kivágunk köröket, töltjük valamelyik töltelékkel, és behajtogatjuk. Kisütjük, és porcukorral szórjuk meg.